ARDEENS BROOD meel bakwinkel Tielt
- 280 g water
- 20 g verse gist (of 10 g droge gist)
- 25 g boter (of olie)
- 300 g grof Ardeens meel (bakwinkel Tielt)
- 250 g witte tarwe bloem
- 7 g zout
Doe het water, de gist en de boter in de mengbeker en meng:
Voeg het Ardeens meel, de witte bloem en het zout toe en kneed:
Haal het deeg uit de beker en breng over in een kom. Die kom dek je af met plasticfolie (of een douchekapje!).
Zet op een warme plaats en laat ½ uur rijzen. Dit is de eerste rijs.
Haal het deeg uit de kom. Verdeel in 2 als je kleine broodjes wil bakken. Duw er een beetje de lucht uit. Bol op en leg in een bakvorm. Laat het deeg opnieuw rijzen. Dek het deeg af met een handdoek die je met een plantenspuit hebt vochtig gemaakt. Dit is de 2de rijs. De duur van deze rijs hangt af van de soort bloem/meel dat je hebt gebruikt en de temperatuur. Reken minimum een ½ uur tot een uur. Pas op, laat het brood niet overrijzen want dat kan ook.
Verwarm de oven tot 220°C.
Bak het brood af gedurende 25 minuten.
Haal uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.