Brood gebakken in een Römertopf
370 g water
24 g verse gist
30 g olijfolie of boter
670 g Boerenbrood of 6-granen van Soubry
8 à 10 g zout
Doe het water, de gist en de olie/boter in de beker en meng:
Weeg de bloem af in de beker en voeg het zout als laatste ingrediënt toe:
Bol het deeg op en leg in een goed bebloemd rijsmandje.
Laat minimum 30 tot 60 min rijzen. Kijk naar de vorm van het brood.
Neem een bakpapier. Haal het deeg voorzichtig uit het rijsmandje en leg op het bakpapier. Snij eventueel het deeg in met een lame (of gilette mesje).
Verwarm de oven tot 220 °C.
Leg het brood met het bakpapier in de Römertopf.
Bak het brood eerst 20 min met het deksel op de pot. Haal het deksel er af en bak nog eens 20 min verder.
Ontvorm het brood en laat afkoelen op een rooster.
TIP: Er bestaan hele mooie bakvormen zoals die bijvoorbeeld van Emile Henry. Die zijn duur. Heb je gietijzeren kookpotten zoals bijvoorbeeld die van Le Creuset dan kan je daar hele mooie broden in bakken!