BROOD met quinoa (meel bakwinkel Tielt)
- 290 g water
- 20 g verse gist (of 10 g droge gist)
- 25 g boter (of olie)
- 15 g VoluFresh Duo (broodverbeteraar) *
- 200 g quinoa ireks meel **
- 300 g witte tarwe bloem
- 6 g zout
Doe het water, de gist, de broodverbeteraar Volufresh Duo en de boter in de mengbeker en meng:
Voeg het meel, de witte bloem en het zout toe en kneed:
Haal het deeg uit de beker en breng over in een kom. Die kom dek je af met plasticfolie (of een douchekapje!).
Zet op een warme plaats en laat ½ uur rijzen. Dit is de eerste rijs.
Haal het deeg uit de kom. Verdeel in 2 als je kleine broodjes wil bakken. Duw er een beetje de lucht uit. Bol op en leg in een bakvorm. Laat het deeg opnieuw rijzen. Dek het deeg af met een handdoek die je met een plantenspuit hebt vochtig gemaakt. Dit is de 2de rijs. De duur van deze rijs hangt af van de soort bloem/meel dat je hebt gebruikt en de temperatuur. Reken minimum een ½ uur tot een uur. Pas op, laat het brood niet overrijzen want dat kan ook.
Verwarm de oven tot 220°C.
Bak het brood af gedurende 25 minuten.
Haal uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.
TIPS:
* Volufresh duo is een broodverbeteraar in pasta vorm.
=> geschikt voor witte en bruine broden
=> zorgt voor een betre verwerking
=> betere smaak
=> betere vershoudbaarheid van je brood
** Meelsoorten van de Bakwinkel in Tielt
De Bakwinkel in Tielt (www.bakwinkel.be) heeft een heel groot aanbod van verschillende
meelsoorten.
Ik verwerk deze meelsoorten met een verhouding van 200 g meel met 300 g witte
tarwebloem. Je moet zelf experimenteren wat voor u de beste verhouding is. Zo kan je ook
de verhouding 250/250, 300/200, … uittesten.
QUINOA IREKS: tarwebloem, pompoenpitten, sesamzaad, rode quinoa, zonnebloempitten,
tarwe vezels, blauw maanzaad, tarwemoutmeel, maisgries, havervlokken, tarwezemelen