Meringues
150 g eiwit
180 g fijne kristal suiker
120 g bloemsuiker (poedersuiker)
een snuifje bicarbonaat
Plaats de vlinder op de messen. Klop het eiwit op tot een schuimige massa en voeg er vervolgens zeer geleidelijk aan de suiker aan toe.
Voeg de poedersuiker met het bicarbonaat geleidelijk aan de draaiende eiwitten toe en klop op tot een stevige, glanzende massa.
Vul er een spuitzak met een gekarteld spuitmondje mee. Spuit mooie schuimpjes op een stuk bakpapier of een bakmatje.
Bak de schuimpjes af op 100 graden gedurende 1 uur en verlaag de temperatuur vervolgens naar 50 graden om de schuimpjes te drogen. Zet de ovendeur op een kier (lepel er tussen steken) of open af en toe de oven om het vocht te laten ontsnappen.
Bewaar de schuimpjes in een luchtdichte doos.
TIPS
Zorg dat je beker en vlinder kraak proper zijn en ontvet. Ik spoel ze steeds na in warm water met een flinke scheut azijn.
Gebruik eieren, op kamertemperatuur
Steek een lepel tussen de ovendeur of open af en toe de oven om het vocht te laten ontsnappen
Gebruik steeds dubbel zoveel suiker als eiwit
Versier je meringues met suikerbolletjes voor het bakken
Dop je meringues na het bakken in gesmolten chocolade
Gestreepte gekleurde meringues (zie foto's) bekom je door met een penseel of stokje kleurstof in je spuitzak te trekken.
Volldig gekleurde miringues bekom je door op het einde een beetje kleurstof mee op te kloppen.