Aalsterse vlaai
7 harde mastellen (250 g)(recept staat op www.bakkenmetmarian.be)
7 speculooskoekjes (optioneel)
1000 g volle melk
400 g kandijsiroop
200 g kristalsuiker
¼ koffielepel foelie (schors van nootmuskaat)
1 koffielepel kaneel
2 eieren
Verwarm de oven voor op 175°C.
Doe de hard geworden mastellen in de beker en mix ze fijn.
Haal uit de beker.
Giet de melk in de beker en voeg ook de kandijsiroop en de suiker toe. Breng aan de kook.
Voeg nu de gehakte mastellen, speculooskoekjes, de foelie en kaneel toe. Meng alles mooi egaal.
Verwarm verder.
Voeg de eieren toe en meng ze onder het deeg.
Giet het deeg in een vuurvaste kom en bak af gedurende 1,5 uur. Zet na 60 minuten de oven wat lager.
TIPS:
· Wat is foelie?
Foelie komt van het omhulsel van de muskaatnoot, de pit van de vrucht van de nootmuskaatboom. Het is fijner dan muskaatnootpoeder.
Vind je geen foelie dan kan je nootmuskaat gebruiken.
· Heb je geen mastellen dan kan je die vervangen door peperkoek, speculaas en beschuiten.
· Heb je geen stenen kom om de vlaai in af te bakken kan je ook andere taartvormen gebruiken. Die bekleed je best met bakpapier alvorens het deeg er in te doen.