Mozaïk- of dambord koekjes
Ingrediënten vanille deeg
250 g zachte boter (kamertemperatuur)
125 g bloemsuiker
1 vanillestokje
1 eidooier
20 g melk
375 g bloem (patisseriebloem)
Snuifje zoutIngrediënten chocolade deeg
200 g zachte boter (kamertemperatuur)
160 g bloemsuiker
2 eiwitten
Snuifje zout
300 g bloem (patisseriebloem)
60 g maïzena
30 g cacaopoederWerkwijze vanille deeg
Doe de boter in de beker en klop die los
Doe de suiker, het merg van het vanillestokje, de eidooier, de melk en het zout in de mengbeker en meng
Spatel naar beneden
Werkwijze chocolade deeg
Doe de boter in de beker en klop die los
Doe de suiker, de eiwitten, en zout in de mengbeker en meng
Spatel naar beneden
Neem een kommetje en weeg daarin de bloem, de maïzena en de cacao af en meng dit met een lepel. Doe dit in de beker en meng tot een mooi deeg
Bestuif je werkblad met een beetje bloem. Haal het deeg uit de beker en kneed tot een bol. Verpak in plastic folie en leg in de koelkast voor minstens ½ uur.
Afwerking
Rol beide degen uit tot twee mooi egale plakken van 5-6 mm dikte.
Snij de degen in reepjes van 1 cm dikte
Puzzel nu de koekjes in 3 lagen van telkens 3 repen, waarvan je de kleur afwisselt. Gebruik eventueel een penseeltje met water om de reepjes mooie aan elkaar te kleven. Wikkel je deeg in plastic folie en leg in de diepvriezer voor 5-10 min. Haal het deeg uit de folie, snij in koekjes, leg ze op een bakplaat.
Verwarm de oven op 170°C en bak de koekjes gedurende 17-20 min.
Leg de koekjes op een rooster en laat afkoelen
Bewaar onmiddellijk in een goed afsluitbare koekendoos of blik.